Rørsoppregel 1

Rørlag på smørsopp


Rørsoppene er ingen stor gruppe i Norge, og det er ingen virkelig farlige arter. Dere kjenner dem igjen på strukturen på undersiden av hatten, som vi kaller rør, se bildet til venstre. Dette svampaktige rørlaget kan lett fjernes fra resten av hatten, særlig når soppen begynner å bli voksen. 

Regel
De uspiselige eller svakt giftige artene kan skilles ut ved å unngå alle arter som er røde eller rosa på stilk eller rør. Alle andre rørsopper kan spises. 

Artene
Det er to arter vi vil unngå i Norge, som begge er svakt giftige: besk rørsopp (Boletus calopus) og ildrørsopp (Boletus luridus). Den første har et gult rørlag og noe rødt på stilken, mens ildrørsoppen er rød både på stilken og rørlaget. Ingen av disse artene er veldig vanlige. Pepperrørsoppen (Chalciporus piperatus) har også et rødt rørlag, og denne regnes som uspiselig. 

Gallerørsoppen (Tylopilus felleus) er imidlertid svært vanlig, og kan forveksles med steinsopp. Den har imidlertid et rosafarget rørlag, særlig som litt eldre. I tillegg har stilken et grovmasket, mørkt årenett. Gallerørsoppen er ikke giftig, men smaker ufyselig. 

 

Soppen til venstre er en smørsopp (Suillus luteus). Den er spiselig fordi det er en rørsopp som ikke har noe rødt eller rosa på stilk eller rør.