Oppskrifter
Traktkantarellsuppe
Sopp egner seg godt til supper, og traktkantareller er ypperlige i så henseende. Alle andre gode matsopper kan imidlertid også brukes.
Ingredienser (til forrett til 10 personer):
- 1 kg ferske traktkantareller (eller tilsvarende av tørket sopp)
- 2 stk løk
- 2 stk poteter
- 150 gram blåskimmelost
- 3 liter buljong, laget på terninger eller av kjøttkraft (bruk ca 6 terninger)
- Safran (eller gurkemeie)
- 1 boks tomater
- Estragon
- Salt og pepper
- 2 ss sukker
- Smør
- Dill
- 1 beger seterrømme
- 3 dl fløte
Slik gjør du det:
Stek først soppen, og ta vare på kraften som kommer ut av den. Stek så løken og biter av skrelte poteter, med smør, salt og pepper.
Ta løken og potetene, omtrent 3/4 av soppen, og bland med blåskimmelost, tomater, buljong, rømme og dill, og kjør det i hurtigmikser.
Ha alt opp i en kjele (også soppkraften), i tilsett krydder.
Tilsett resten av soppen og fløte, varm det opp, og servér med brød eller loff.
Soppstuing
Soppstuing er én av de enkleste og mest anvendte måtene å benytte sopp på. Etter sammenkoking stekes den i smør eller olje. Man kan gjerne blande soppen med litt finskåret løk. Mot slutten tilsettes en blanding av fløte, og man smaker tilmed salt og pepper, eller andre kryddere man er glad i. Basilikum og oregano passer godt til sopp, og bruk dem gjerne i frisk form. Har du litt hvitvin, sett gjerne til 1 dl.
Soppstuing kan benyttes ved siden av kjøttmåltider til middag, eller serveres som et lunch- eller kveldsmåltid på ristet brød. Pynt gjerne med tomat og kruspersille.
Steinsopp er kanskje vår beste matsopp - ihvertfall er den meget god. Bruk den gjerne til soppstuing.
Skogsopp i butterdeig
Dette er én av Soppgleders favoritter, som alltid vekker beundring og matglede. Her benyttes ingredienser som passer svært godt med mange sopparter: fløte, hvitvin, hvitløk og løk. Det gir en fylde til soppmåltidet som de aller fleste setter pris på.
Ingredienser:
- 1 kg sopp
- 1 stor løk
- 1 fedd hvitløk
- 1 1/2 dl hvitvin
- Smør
- 1 dl fløte
- Persille
- Frisk basilikum
- Salt og pepper
- Butterdeig
Slik gjør du det:
Finhakk løk og press hvitløk, og fres dette lett i smør.
Tilsett hvitvin.
Stek soppen gyllen (etter sammenkoking), og tilsett blandingen av vin/løk/hvitløk.
Tilsett fløte, og la det koke ned til 1/2 væskemengde.
Tilsett hakket persille, og smak til med salt, pepper og basilikum.
Del butterdeigplatene i to. Skjær forsiktig med en kniv langs ca 1/2 cm inn for ytterkanten, halvveis ned i deigen. Stek dem så i ovnen i henhold til oppskriften på pakken. Når de er ferdig stekt, kan man ta ut den indre delen av butterdeigplaten, slik at man får en "kiste". Fyll soppen oppi, og pynt med et par friske basilikumblader. Legg lokket halvveis oppå, og servér!
Steinsopp med pasta
Italienerne er glade i sopp, og elsker steinsopp. Denne oppskriften passer til 4 personer:
Ingredienser:
- 1 kg steinsopp, skåret i skiver
- Olivenolje
- 2 ss pesto (rød eller grønn)
- 1-2 pressede hvitløksbåter (hvitløk kalles også for "akademisk ketchup")
- Salt og pepper
- Hakket persille
- 4 eggeplommer
- Revet ost (gjerne parmesan)
- 1 dl vann
Slik gjør du det:
Stek soppen i olivenoljen til den er gyllen.
Ha i vann og hvitløk, pesto, og smak til med salt og pepper.
La det småkoke i 10-15 minutter.
Spe eventuelt med litt mer vann, og tilsett persille.
Serveres til kokt pasta, med rå eggeplomme og revet ost.
Velbekomme!
Sopp-pai
Dette er nok en rett hvor løk og sopp brukes sammen, denne gangen altså i en pai.
Ingredienser til paiskallet:
- 150 gram margarin eller smør
- 3 dl hvetemel
- 1/2 ts salt
- 1 ss kaldt vann
Ingredienser til fyllet:
- 1 liter renset sopp
- 1 stor løk
- 3 egg
- 3 dl fløtemelk
- 2-3 dl revet ost
- 1 ts salt
- Salt og pepper
- Annet krydder, f.eks. muskat
- Smør til steking av soppen
Slik gjør du det:
Paien lages ved å smuldre margarin eller smør i melet, og arbeide ingrediensene sammen med vann og salt. La deigen hvile kaldt ca 1 time. Deretter has den i en paiform, prikkes med gaffel, og stekes ved 225 grader i 10 minutter (uten fyll)
Fyllet til paien lager du ved å steke soppen gyllen i biter. Løken stekes også gyllen, og de to ingrediensene legges så oppi deigen (som nå er stekt i 10 minutter). Egg, fløtemelk og krydder piskes, revet ost blandes i, og det helles oppi formen (oppå sopp og løk). Det hele stekes så ved 200 grader på nederste ribbe i 30-35 minutter.
Åkersjampinjong (bildet) - og ville sjampinjonger generelt - er meget gode sopp. De egner seg til de aller fleste soppretter.
Kylling med sopp
Sopp kan brukes sammen med både fisk og kjøtt, deriblant også kylling.
Ingredienser:
- 1 grillet kylling
- 1 liter kantareller (eller annen sopp)
- 2 ss smør eller olje
- Salt, pepper og paprikapulver
- 1 fedd hvitløk
- 2 dl langkornet ris
- 1/2 liter buljong
- 4 ss Gledesdråper (eller en soyasaus)
- 1 dl lettrømme
- 1 dl fløte
Slik gjør du det:
Varm buljongen i en kjele, og tilsett Gledesdråper.
Ha i risen, og la den koke i 20 minutter.
Del kantarellene i 2, og stek dem i varm panne. Smak til med salt & pepper, og tilsett hvitløk.
Ta ut bena av kyllingen, og skjær kjøttet i biter.
Smør en ildfast form. Ha risen i bunnen, så kyllingen og deretter soppen. Dryss paprika over. Hell så over blandingen av fløte og rømme, og strø rikelig med revet ost på toppen.
Stekes i 25 minutter ved 200 grader.
Sopp-pizza
Alle pizzeriaer serverer pizza med sopp, men ofte brukes dyrkede varianter. I verste fall sopp fra boks, som er nærmest smakløst. Lag derfor din egen sopp-pizza, hvor fangsten fra siste sopptur anvendes til en rett også barna elsker.
Ingredienser til deigen:
- 2 ss olivenolje
- 1 1/2 dl lunkent vann
- 1/2 pk gjær
- 1/2 ts salt
- 4 1/2 dl hvetemel
Fyll:
- 1 liter sopp (bruk gjerne kantareller, piggsopp, steinsopp, eller annet du har funnet. Kremler er også godt egnet til pizza)
- 1 stor gul løk, finhakket
- 4 store tomater, skåret i skiver
- 1 dl rød eller grønn pesto
- 2 ts oregano
- 2 ts basilikum
- Salt og pepper
- 6 dl revet ost
Slik gjør du det:
Tilsett gjæren til det lunkne vannet, tilsett salt, olje og mel. Arbeid den godt sammen, og la den heve på et lunt sted i 1 time.
Mens deigen hever, freser du løken meget lett i olivenolje. Soppen stekes også for seg, med salt og pepper. Når deigen har hevet, kjevles den ut til en stor pizza, som dekker stekeplaten.
Så smører du på pesto over hele pizzadeigen, legger på tomatene, og soppen strøs utover. Strø også over krydder og ost. Pizzaen stekes midt i ovnen ved ca 225 grader, i 15-20 minutter.
Bruk gjerne kremler (bildet) til pizzaen. De er faste og fine, temmelig tørre, og de beste av dem har en nøtteaktig og meget god smak.