Sprø skivesopp 1

Skiver på sotriske

Blant skivesoppene (se bildet til venstre) er det to slekter som har helt sprøtt kjøtt, se tegning. Holder man soppen, gjerne med hatten hengende ned, og så bryter i stilken, kan kjøttet ikke trevles. Det brytes som en gulost. 

Sprø skivesoppBryter man så i hatten, og ser at det pipler ut en væske (melkesaft) av bruddet - da er dette en RISKE. Om denne risken har oransje melkesaft, er det en matriske. Disse er det to arter av - granmatriske og furumatriske. De er knyttet til hvert sitt treslag.

Det er også en rekke andre risker, blant dem flere spiselige. Matriskene hører imidlertid med til de 5 sikre soppene, som alle er meget lette å bestemme. Flere av de øvrige riskene kan også lett identifiseres, slik som rødbrun pepperriske, svovelriske, mandelriske, sotriske og skjeggriske. Alle disse kan også spises. 


Regel

Om du har funnet en skivesopp med sprøtt kjøtt, som har oransje melkesaft, er dette en matriske. Det er en glimrende matsopp, som ikke kan forveksles med noen annen sopp.

Matrisker