Traktkantarell - slimmorkel

Traktkantarellen (Cantharellus tubaeformis) er en meget god matsopp, mens slimmorkelen (Leotia lubrica) er uspiselig. En forveksling er derfor ikke farlig. Begge de to artene står i klynger, og er først og fremst å finne sent på høsten. De vokser i samme terreng. Det er størrelse og stilk som er lik på de to artene. Hattene er svært forskjellige, og ertene skilles enkelt på disse. 

Traktkantareller

Traktkantarellen (til venstre) har en brunaktig farge på oversiden av hatten. Ribbene, som er gaffelgrenede, er nedløpende og oftest ganske lyst grå. Ofte er det et skarpt fargeskille mellom ribber og stilk. Den sistnevnte har gjerne samme farge som oversiden av hatten, eller er noe mer gulaktig. Hele soppen er tørr. 

Traktkantarellen er tynnkjøttet, og har en trakt som går tvert igjennom hele soppen. Stilken er med andre ord hul. Hattkanten er ofte bølget eller kruset. Lukten er behagelig og fruktliknende. 

Til sammenlikning er slimmorkelen (bildet under) temmelig geléaktig. Hatten, eller luen, har fasong som en sadel, med en innbøyd og foldete kant. Fargen er gulaktig, med innslag av grønt. I regnvær blir soppen temmelig slimete, derav navnet.

Slimmorkel