Ekte kontra falsk kantarell

Den ekte kantarellen (Cantharellus cibarius) er én av de fem sikre soppene, fordi den er lett å kjenne igjen, og knapt kan forveksles med giftige eller uspiselige sopp. Gullmosehatt (Gerronema chrysophyllum) kan imidlertid likne, det samme kan engvokssopp, samt falsk kantarell (Hydrophoropsis aurantiaca).

Ekte kantarell
Den ekte kantarellen (til venstre) er av farge blekgul, gul eller eggegul, og glatt. Det gjelder hele soppen. Som ung kan den ha innrullet hattkant, og hele soppen kan etterhvert bli noe traktformet. På undersiden av hatten er det langt nedløpende og gaffeldelte ribber med tverrforbindelser. Kjøttet i både hatt og stilk er fast og nesten hvitt. Arten finnes ofte i store forekomster, og har mykhorizza (sopprot) med mange arter trær. Lukten av soppen er behagelig, og kan minne litt om aprikos. Smaken som rå er litt skarp, med dette forsvinner ved tilberedning.                                                                                                                                                                                                                            
Falsk kantarell
Falsk kantarell (til høyre) likner av utseende på den ekte, men er en skivesopp. Disse skivene kan løsnes fra hatten. Fargen er over mot det oransje, og hatten har en matt overflate (ikke glatt, som den ekte kantarellen). Stilken er ganske tynn, kjøttet er løst og går i farge over mot det oransje. Den vokser ofte enkeltvis, som en saprofytt i barskog. Falsk kantarell trives i og etter tørre somre.