Problemer for innvandrere

Folk som er vant til sopp fra andre himmelstrøk står ovenfor spesielle problemstillinger med sopp i norsk natur. Innvandrere fra Sørøst-Asia er vant til å plukke og spise Amanita chepangiana, som til forveksling likner vår hvite fluesopp (Amanita virosa). Det kan være fatalt å forveksle denne sørøstasiatiske arten med vår hvite fluesopp. I Sør-Europa og Nord-Afrika vokser keiserfluesoppen (Amanita caesarea), som kan minne om vår røde fluesopp (Amanita muscaria). Også her har det skjedd forvekslingstilfeller.

Amanita chepangiana kontra hvit fluesopp

Amanita chepangianaDen asiatiske fluesopparten uten norsk navn (til høyre) er ofte helt hvit, men kan ha et innslag av grått, brunt eller gult. Hatten fra 13-19 cm, og har ingen pukkel eller spiss. Skivene er frie og hvite. Stilken kan være fra 15-18 cm høy, den er hvit, har en stor ring, og kommer opp av bakken med en stor, hvit slire. A. chepangiana er ganske spinkelt bygget. Geografisk er den å finne i Kina og sørover i Sørøst-Asia, samt Nepal. Arten er spiselig, og god. 

Vår hjemlige, dødelige hvite fluesopp (de to bildene under) er svært lik. Den er kritt hvit, men kan få innslag av svakt gul- eller brunaktige farger som eldre. Hatten er uten hudlapper, og den kan ha en butt pukkel. Skivene sitter tett, de er hvite, takkete og frie fra stilken. Stilken er hvit, og ringen er tynn og kan falle av. Nedenfor ringen kan stilken ha hvite fnokker (skjell). Foten er knollformet, med en hvit slire. Hvit fluesopp er dødelig giftig. 

Det finnes ingen spiselig, hvit fluesopp med ring i Norge. Man skal holde seg langt unna denne, for dette kan handle om liv og død. Riktignok er hvit ringløs fluesopp spiselig, men fordi denne likner svært mye på den hvite fluesoppen, skal man holde seg langt unna også denne.

Hvit fluesopp gjennomskåret

Hvite fluesopper

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den spiselige soppen Amanita chepangiana finnes ikke i Norge. Av hvite fluesopper med ring vokser kun hvit fluesopp i Norge, og denne er dødelig giftig. Det er en absolutt regel: Hold dere langt unna hvite fluesopper!





Keiserfluesopp kontra Rød fluesopp

Keiserfluesopp

Rundt Middelhavet finnes en meget god, spiselig rødlig fluesopp (til venstre). Den heter keiserfluesopp (Amanita caesarea), og er ansett som en delikatesse. Denne har en oransjefarget hatt som vanligvis er uten hudlapper, mens ytterkanten av hatten er stripete. Stilken, ringen og skivene er gule. Keiserfluesoppen kommer opp av en slire. Arten finnes ikke i Norge. 




Rød fluesopp

I vårt eget land er antakeligvis den røde fluesoppen (til høyre) vår best kjente soppart, fordi den må være den vakreste av alle. Fargen på hatten er knall rød, med hvite til gulhvite hudlapper. Disse kan vaskes av i regnvær, og fargen kan også blekes noe - slik at den kan bli mer oransjeaktig. Denne arten har antydninger til striper i hattkanten, men ikke så markert som hos keiserfluesoppen. Skivene er hvite og tettsittende, frie fra stilken. Stilken er hvit og vattret, den har en kraftig hvitaktig ring med skjell i kantene, mens foten har form av en klump (ikke slire!). Arten er giftig.

De to artene er ganske lette å skille. Ettersom keiserfluesoppen ikke finnes i Norge, skal man holde seg langt unna røde/oransje fluesopper.