Lesernes tilbakemeldinger


Matrisker
I august 2016 får vi inn mange meldinger om soppfunn. Fra Vestlandet (Voss) forteller Lise Nilsen om enormt store mengder granmatrisker, som rundt den 8. august begynte å bli litt gamle (bildet tyder ikke på det). Men, de var lite markspist. Hun meldte også om kantareller, store mengder kremler og fine steinsopp.

Svært mange forteller om store mengder ekte kantareller i juli og august 2016. 

I 2015 fikk vi ikke inn alt for mange meldinger om sopp, for sesongen var dårlig. Fra Levanger meldte Liv Gilberg den 23. juli om stanksopp i hagen. Denne obskøne arten (Phallos impudicus) lukter heslig som voksen, men deler av den kan spises som ung.







Kari LilandKari Liland
I 2014 fikk vi inn mange meldinger om sopp, fra hele landet. Har valgt ut to bilder fra Kari Liland, som fant sine sopp rundt Stavanger, Sandnes og Vanse. Ofte på tur med sin sønn og en venninne. De fant bra med ekte kantareller, flere arter rørsopper - blant annet steinsopp. 
Blomkålsopp kan bli opp til hele ni kilo, og alltid er knyttet til furu. Unge eksemplarer er meget gode. Arten er sjelden, men om man plukker den som voksen (ikke gammel) har den allerede fått spredd sporene sine. 

Høsten 2014 var den første på 7-8 år på Østlandet med gode forekomster av steinsopp. Den har imidlertid vært noe mer vanlig andre steder i landet disse årene. 





I 2013 fikk vi også inn mange meldinger om sopp fra hele landet, men generelt fortalte folk at det stod dårlig til med soppen på Østlandet.

Storskjellpigg

Tove Elisabeth Børsting fant i slutten av september storskjellpigg (eller: skjellpiggsopp). Dette er en art hvor unge eksemplarer kan spises, og arten er ellers god til laging av "soppsoya". Bildet er vist til venstre.








Seig kusopp


Marit Birkemoe sendte den 31. august et bilde av seig kusopp (til venstre).

Andreas Poleo skrev den 30. august 2013 at det var noe sopp å finne i Valdres. Han plukket mye rødskrubb, litt steinsopp, mye kremler, og ellers hadde sett både rød og hvit fluesopp




Flere sender inn bilder av gullskjellsopp, som er en nær slektning av parasollsoppene. Dette er en staselig sopp, som enkelte spiser med glede. 

Bjørkeøsterssopp

Bjørkeøsterssopp

På levende og døde bjørketrær, og enkelte andre løvtrær, kan man finne bjørkeøsterssopp. Se bilder både til venstre og høyre. Det har blant annet Kjetil Hansen gjort den 25. september. Arten er spiselig. 











Adnan Icagic meldte fra Østmarka nær Oslo den 18. august om enkelte fine steinsopp, og kantareller (se nedenfor).

Steinsopp og ekte kantarell

Den 26. august 2012 fortalte Eva Wenzel om gode soppfangster i Østmarka utenfor Oslo. Hun fant rikelig med ekte kantarell, og fine fåresopp. Denne siste arten begynte da å komme i områdene rundt hovedstaden. 

I 2011 fikk vi mange tilbakemeldinger fra leserne, blant annet:

Marit Katharina Kvaal fortalte fra Nes på Hedmark at hun den 9. november fant 2,3 kg renset blå ridderhatt av ypperste kvalitet. Ingen mark, og derfor havnet alt i steikepanna. Den milde høsten har gitt ny sopp, og mye morsomt har dukket opp. Ikke minst har det vært endel fine musseronger og ridderhatter i det siste. 


Hagestanksopp

Lars Magnusson fra Fredrikstad skrev den 28. august at han hadde fått en merkelig sopp i hagen, som han ønsket å bli kvitt. Han la ved flere bilder av dem. Dette er hagestanksopp, som er ganske sjelden i Norge, men i spredning. Dette er da en virkelig obskøn og festlig sak!





Besk rørsopp

Werner Dagsland skrev den 30. august at han under sommerferie ved Sveio nord for Haugesund fant mye sopp, blant annet den han har tatt bilde av her. Flere detaljer mangler, blant annet farge på rørlaget (skal være gult), men sannsynligvis er dette besk rørsopp (Boletus calopus). Den er uspiselig, med ganske bitter smak.






Åkersjampinjong

Marit Kvaal fortalte den 29. august at det i Mjøsområdet var så store forekomster av sjampinjonger at de nærmest farget skogbunnen hvit. Hun startet derfor å tørke dem. Det er få soppgrupper som i spiselighet overgår de ville sjampinjongene, så Marit var heldig med slike forekomster i nærheten.






Fiolgubbe


Fra Nesodden fortalte Christian Nord den 24. august at det var en del fiolgubbe (til venstre), og lurte på om den kan plukkes - ettersom den er rødlistet. Lokalt kan det være mye av denne arten, og da kan man uproblematisk ta med enkelte individer, og la resten stå. 

Den liker seg i kalkrik, eldre granskog, og skal være meget velsmakende.

Steinsopp

Christian fortalte også at det etter den 20. august begynte å dukke opp flotte steinsopp (til høyre). Fra Marit Katharina Kvaal på Helgøya i Mjøsa har vi også fått beskjed om at det var bra med steinsopp på Hedmarken (29. august). Liss Fusdahl fortalte fra Lillomarka at også der kan steinsoppen finnes, men mange var i dårlig forfatning. På Ringerike fant Sissi Solberg brukbart med steinsopp i begynnelsen av september. Selv finner Soppgleder svært lite steinsopp rundt Oslo i 2011, og har egentlig ikke funnet denne arten på Østlandet de siste fem årene. 

 

Traktkantarell

Spiss giftslørsopp

Marianne Evensen skrev den 24. august om redselen for å forveksle traktkantarell (til venstre) med spiss giftslørsopp (til høyre). Det har vært enkelte slike tilfeller i Norge, senest i Bergensområdet i august 2011. Disse to artene kan vokse i samme skog, kanskje svært nær hverandre. Det er imidlertid lett å skille dem. Traktkantarellen er hul, har en trakt som går tvert igjennom hele soppen, er brun på hatten, grå på skivene, har gulbrun stilk, og nedløpende ribber. Den spisse giftslørsoppen har vanligvis en spiss på hatten, er kjøttfylt, og har gulaktige bånd på stilken. Skivene (ikke ribber) er brune (antydning til rødbrunt), og disse er ikke nedløpende. 

Kort fortalt er forskjellen på ribber og skiver følgende: Skiver er skarpe mens ribbene (også kalt årer eller hudfolder) er butte. Skivene kan plukkes eller skrapes av soppen, mens ribbene (som finnes hos kantareller) vanskelig kan fjernes.