Generelt

Spiss giftslørsoppDe fleste av soppforgiftninger er mindre alvorlige, og gir ingen varige skader. I enkelte tilfeller får imidlertid soppforgiftningen et alvorlig forløp, og varige skader.

Som en absolutt regel, skal man aldri prøvesmake ukjent sopp. Den kan være så giftig at selv små mengder (på størrelse med en sukkerbit) kan drepe. Det finnes heller ingen regler for å avsløre giftsopper. Man må rett og slett unngå dem, ved utelukkende å benytte sopp man er 100% sikker på identifiseringen av. Følger du regelen om at bare 100% sikker identifisert sopp anvendes til mat, er det ingen grunn til at du skal oppleve en soppforgiftning!

Man skal også unngå å spise rå sopp (unntaket er de gode sjampinjonger og parasollsopp – som kan brukes i salater), og gammel eller bedervet sopp.

Dersom uhellet skulle være ute, kan årsakene til dette være:

• Soppen var giftig

• Soppen ble spist rå, eller var utilstekkelig behandlet

• Det ble konsumert for store mengder sopp (sopp er tungt fordøyelig, og store mengder kan gi følelse av ubehag)

• Vedkommende som er syk reagerer allergisk (det er flere slike arter, som de aller fleste kan spise uten problem, men hvor altså noen framviser en allergisk reaksjon)

• Soppen var bedervet, det vil si enten angrepet av en snylter, eller gammel og halvråtten

• Den syke er engstelig for at soppen er giftig (psykosomatisk reaksjon)

Telefon Giftinformasjonssentralen: 22 59 13 00