Tørking

En annen oppbevaringsmetode for sopp er tørking. Soppen (steinsopp, fåresopp, kremler, risker, sjampinjong, etc) skjæres i tynne skiver (2-5 millimeter). Ekte kantareller kan trevles opp, fra helt nederst i stilken, og tvert igjennom hatten. Traktkantareller, svart trompetsopp og gul trompetkantarell - som alle er hule sopper - kan tørkes hele. Deretter tørkes den i spesiallagede sopptørkere (fås kjøpt fra Norsopp v/Inger Lise Østmo, tlf: 90971936), eller ved hjelp av mer hjemmelagde løsninger. Vinduer med myggnetting er godt egnet, og kan plasseres enten i sola eller over vedovnen. Sørg for at soppen tørker hurtig og med god utlufting. Temperaturer fra 40-50 grader er godt egnet. Bruker du stekeovnen i komfyren, bruk vifta og la døra stå på gløtt. Når soppen er ferdig tørket, legges den på tette glass, og kan da oppbevares gjennom mange år.

Tørking av ekte kantarellNår tørkes sopp skal anvendes, må den først legges i vann. Ikke bruk for mye – sørg for at det bare så vidt dekker over soppen. Når den er helt myk, er den ferdig til bruk. Det tar fra 1/2-1 time. Tørket sopp kan knuses til pulver (soppmel), og benyttes som smakstilsetning til supper og sauser.