Soppsoya

Gledesdråper

Sopp inneholder umami - den femte smaken. Smaksansen som kan gjenkjenne umami sitter på tungen - sammen med evnen til å registrere surt, søtt, salt og bittert. Alle andre smaksopplevelser opplever vi gjennom lukt i nesen.

Umami er egentlig glutamat, og fungerer som en smaksforsterker. Vi lager soppsoya - Gledesdråper - av god matsopp. Om mulig prøver vi å bruke noe storskjellpigg, som er kraftig i smaken. Vi bruker også kremler og risker, rimsopp, fåresopp og traktkantarell, og andre gode matsopper. Rørsoppene kan få soppsoyaen til å stivne som gele, og slike unngår vi derfor. Fra soppen trekker vi ut væsken, som kokes noe inn, tilsettes rødvin, sirup, rødvin og krydder. Særlig er vi glade i å bruke fersk ingefær, og vi bruker alltid noe sild eller ansjos. 

Gledesdråper brukes som en smaksforsterker til supper, sauser, gryteretter, på salater, på rå fisk (Salmalaks), og wok-gryter. Bruk også noen dråper ved steking av sopp, og steking av kjøtt. 

Pris kr 150,-